YAG LASER ΚΑΨΟΥΛΟΤΟΜΗ

Τι είναι η οπίσθια καψουλοτομή με YAG LASER;

Πρόκειται για μια μη επεμβατική διαδικασία με τη χρήση ειδικού Laser για να εξαλείψει τη θόλωση της όρασης του ασθενή που ενδέχεται να παρουσιαστεί μετά από μια επέμβαση καταρράκτη. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης καταρράκτη, ο καταρρακτης (θολωμένος φακός) απομακρύνεται, διατηρώντας μία λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει το φακό (περιφάκιο). Αυτό γίνεται γιατί μέσα σε αυτή την κάψα τοποθετείται ο εμφυτευμένος τεχνητός φακός (ο ενδοφακός). Αφήνοντας την κάψα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη και τοποθετόντας τον ενδοφακό μέσα σε αυτή παρέχει καλύτερη ποιότητα όρασης, πιο σταθερά αποτελέσματα και εξασφαλίζει λιγότερες χειρουργικές επιπλοκές. Ωστόσο, μερικές φορές το οπίσθιο τμήμα της κάψας καθίσταται θολό με την πάροδο του χρόνου (θόλωση οπισθίου περιφακίου ή δευτερογενής καταρράκτης). Αυτό αντιμετωπίζεται με μια γρήγορη διαδικασία που ονομάζεται οπίσθια καψουλοτομή και γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία.

ΑΡΑ η οπίσθια καψουλοτομή είναι για εκείνους που:
Έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη ΚΑΙ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παρουσιάσουν θόλωση στην όραση.

Τι να περιμένετε την ημέρα της διαδικασίας

Την ημέρα της επέμβασης θα γίνει έλεγχος της οπτικής οξύτητας και της πίεσης του ματιού. Η διαδικασία της επέμβασης θα εξηγηθεί και πάλι σε σας και θα χρησιμοποιηθούν σταγόνες για να διασταλλεί η κόρη του ματιού καθώς και αναισθητικές σταγόνες (για να μουδιάσει το μάτι σας). ΔΕΝ χρησιμοποιούνται ενέσεις ή βελόνες. Όταν τα μάτια σας είναι εντελώς μουδιασμένα, θα τοποθετηθεί ένας ειδικός φακός επαφής για να βοηθήσει στην εστίαση του λέιζερ με ακρίβεια και για να σας βοηθήσει για να μην ανοιγοκλείνεται τα μάτια.
Ο Οφθαλμίατρος σας θα χρησιμοποιήσει ένα YAG λέιζερ για να δημιουργήσει ένα άνοιγμα στο κέντρο της θολωμένης κάψας. Το άνοιγμα επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των ακτίνων φωτός και εξαλείφει τη θόλωση που παρεμβαίνει στην όρασή σας.

Η πραγματική διαδικασία διαρκεί μόνο περίπου πέντε λεπτά, όμως θα πρέπει να ελεγχθεί η πίεση στο μάτι σας και πάλι περίπου 45 λεπτά μετά τη διαδικασία, και αν είναι φυσιολογική τότε ο ασθενής είναι σε θέση να πάει στο σπίτι. Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα, όμως η όρασή σας θα είναι πιθανώς λίγο θολή από τις σταγόνες και τη διαστολή, οπότε κάποιος θα πρέπει να σας οδηγήσει σπίτι. Εν συνεχεία περίπου 4-6 εβδομάδες μετά γίνεται η επανεξέταση.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Σοβαρές επιπλοκές κατά την οπίσθια καψουλοτομή είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία, αλλά όπως και κάθε ιατρική διαδικασία ενέχει κάποιους κινδύνους. Η πιο κοινή είναι η αύξηση στην πίεση εντός του οφθαλμού. Εάν συμβεί αυτό, τότε δίδονται σταγόνες, ή και χάπια για να μειωθεί η πίεση. Υπάρχει επίσης ένα ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και οίδηματος της ωχράς, αμφότερα των οποίων είναι εξαιρετικά σπάνια αν η θεραπεία με λέιζερ λαμβάνει χώρα περισσότερο από 6 μήνες μετά την αρχική χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

Πηγαίνοντας σε ένα οφθαλμίατρο με εμπειρία στη διαδικασία μπορεί να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους που αναφέρθηκαν.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ  Demo  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΒΑΡΗ
Οφθαλμολογικό Ιατρείο


Αναγυρούντος 47 & Γαυρίου 3
1ος όροφος - (έναντι Σκλαβενίτη)
Τηλ.: 210 8970540
Κινητό: 6947 300531
FAX: 210 8970554
ΤΚ 19400

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Συνεργαζόμενο Ιατρείο


Λ.Κηφισίας 49
5ος όροφος
(δίπλα από ξενοδοχείο President)
Για Ραντεβού: 6947 300531

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Οφθαλμολογικό Διαγνωστικό Κέντρο "Eye Diagnosis"

Λ. Κηφισίας 326 & Π. Καλαμά
4ος όροφος
(Έναντι νοσοκομείου "Υγεία")
Για Ραντεβού: 210 6800 610