ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φυσικού φακού του οφθαλμού. Ο φυσικός φακός (κρυσταλλοειδής φακός) του ματιού βρίσκεται πίσω από την ίριδα και φυσιολογικά είναι διαυγής. Ο ρόλος του είναι να εστιάζει τις ακτίνες πάνω στον αμφιβληστροειδή, όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής εστιάζει πάνω στο φιλμ. Με την πάροδο της ηλικίας ο φακός αυτός θολώνει με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η δίοδος του φωτός και να μειώνεται η ποιότητα της όρασης. Άλλες αιτίες για την εμφάνιση ή γρηγορότερη εξέλιξη του καταρράκτη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, κάποιες οφθαλμικές νόσοι, διάφορα φάρμακα (π.χ. κορτιζόνη) και η μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

1

Ποιά είναι τα πρώιμα συμπτώματα του καταρράκτη και πότε πρέπει να αποτανθούμε στον οφθαλμίατρο;

Καθώς ο καταρράκτης εξελίσσεται, τα κυριώτερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι μειωμένη όραση (κοντινή ή μακρινή), θάμπωμα, λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από αντικείμενα, μονόφθαλμη διπλωπία και εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων. Όταν τα συμπτώματα αυτά φτάσουν στο σημείο να εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς όπως π.χ. διάβασμα, οδήγηση, ράψιμο, κ.λ.π., πρέπει να αποτανθεί στον οφθαλμίατρο.

2

 

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη;

Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απομάκρυνση του θολού φυσικού φακού του ματιού και η αντικατάστασή του από ένα μόνιμα τοποθετούμενο ενδοφθάλμιο φακό (IOL). Η θεραπεία του καταρράκτη είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η μεγάλη επανάσταση στη χειρουργική του καταρράκτη επήλθε με την εισαγωγή της φακοθρυψίας, της χρήσης δηλαδή υπερήχων οι οποίοι θρυματίζουν τον φακό και επιτρέπουν την αφαίρεσή του από πολύ μικρές τομές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ ο χειρουργικός χρόνος, να βελτιωθεί το οπτικό αποτέλεσμα και να μειωθούν οι επιπλοκές. Πλέον το χειρουργείο του καταρράκτη γίνεται με τοπική αναισθησία, δηλαδή σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου και ο ασθενής φεύγει μόλις τελειώσει η επέμβαση.

xeirourgiki katarrakth l

Επιπρόσθετα, στην τελειοποίηση της τεχνικής έχει συμβάλλει και η εξέλιξη της τεχνολογίας των ενδοφακών αλλά και των ιατρικών μηχανημάτων. Με τις παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους η αφαίρεση του καταρράκτη γινόταν μέσα από μεγάλες τομές και ήταν πιο εύκολη όταν ήταν «ώριμος». Με την εισαγωγή της χρήσης των υπερήχων (φακοθρυψία) αυτό δεν ισχύει και η αντίληψη αυτή είναι πλέον επιβλαβής επειδή η αφαίρεση ενός ώριμου ή υπερώριμου καταρράκτη μπορεί να περικλείει κινδύνους για το ενδεχόμενο εμφανίσεως κάποιων επιπλοκών τόσο κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως όσο και μετεγχειρητικώς.

3

Σύγχρονη Χειρουργική Κρυσταλλοειδούς Φακού:
Από θεραπεία αποκατάστασης στη Διαθλαστική χειρουργική του καταρράκτη

Χάρη στην τελειοποίηση του εξοπλισμού και της τεχνικής πλέον η χειρουργική του κρυσταλλοειδούς φακού δεν γίνεται μόνο για την αποκατάσταση της όρασης σε ασθενείς με καταρράκτη αλλά και για τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία). Μετά την αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού τοποθετείται ενας ενδοφακός στη θέση που ήταν ο φακός, ο οποίος είναι υπολογισμένος έτσι ώστε να διορθώσει το οπτικό σύστημα του ασθενή και να αποκτήσει ανεξαρτησία απο διορθωτικά γυαλιά.
Οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν τη χρησιμοποίηση των πιο σύγχρονων μεθόδων βιομετρίας (οπτική βιομετρία) και την επιλογή premium ενδοφακών.

Σύγχρονοι Ενδοφακοί

Ασφαιρικοί: πρόκειται για φακούς που μειώνουν τις σφαιρικές εκτροπές και έτσι παρέχουν καλύτερη ποιότητα όρασης.

  1. Τορικοί: ειδικοί ενδοφακοί που διορθώνουν τον αστιγματισμό
  2. Πολυεστιακοί: η κατηγορία αυτή απευθύνεται σε πρεσβύωπες που θέλουν να «πετάξουν» τα κοντινά γυαλιά.
  3. Προσαρμοστικοί: και αυτοί οι ενδοφακοί έχουν σαν στόχο τη διόρθωση της πρεσβυωπίας αναπληρώνοντας μερικώς τη λειτουργία της προσαρμογής.

Συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας ποια κατηγορία είναι η καλύτερη για την περίπτωσή σας ανάλογα με τις επιθυμίες σας, τις καθημερινές σας ανάγκες και την κατάσταση των οφθαλμών σας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ  Demo  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΒΑΡΗ
Οφθαλμολογικό Ιατρείο


Αναγυρούντος 47 & Γαυρίου 3
1ος όροφος - (έναντι Σκλαβενίτη)
Τηλ.: 210 8970540
Κινητό: 6947 300531
FAX: 210 8970554
ΤΚ 19400

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Συνεργαζόμενο Ιατρείο


Λ.Κηφισίας 49
5ος όροφος
(δίπλα από ξενοδοχείο President)
Για Ραντεβού: 6947 300531

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Οφθαλμολογικό Διαγνωστικό Κέντρο "Eye Diagnosis"

Λ. Κηφισίας 326 & Π. Καλαμά
4ος όροφος
(Έναντι νοσοκομείου "Υγεία")
Για Ραντεβού: 210 6800 610