ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ - ΜΥΙΟΨΙΕΣ

Τι είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος;

Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του ματιού είναι γεμάτο από το υαλοειδές σώμα, το οποίο είναι παχύρρευστο, σαν ζελέ και βοηθά το μάτι να διατηρεί το στρογγυλό σχήμα. Αποτελείται από εκατομμύρια από λεπτές ίνες διατεταγμένες έτσι ώστε να είναι διαφανείς και είναι συνδεμένες με την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Καθώς μεγαλώνουμε, το υαλοειδές συρρικνώνεται αργά, και οι λεπτές ίνες αρχίζουν να δημιουργούν έλξεις στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Συνήθως, οι ίνες αυτές αποκολλώνται και το υαλοειδές διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή. Αυτή είναι μια αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος δεν απειλεί την όραση και δεν απαιτεί καμία θεραπεία.

Ποιος είναι σε κίνδυνο για την αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος;

Η αποκόλληση του υαλοειδούς οφείλεται σε ηλικιακές μεταβολές και θα εμφανιστεί στους περισσότερους ανθρώπουςσε κάποια στιγμή της ζωής τους. Παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών, και είναι πολύ συχνή μετά την ηλικία των 80. Οι άνθρωποι που έχουν μυωπία συνήθως την εμφανίζουν σε μικρότερη ηλικία.

Συμπτώματα και Ανίχνευση
Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλοειδούς σώματος;

Το υαλοειδές συρρικνώνεται, ένα τμήμα του ρευστοποιείται και η μεταβολή της ομαλής διάταξης των ινών του προκαλεί εστιακές πυκνώσεις ή θολερότητες. Όταν το φως πέφτει πάνω σε αυτές, δημιουργεί σκιές στον αμφιβληστροειδή που γίνονται αντιληπτές σαν μυγάκια, ιστός αράχνης ή στίγματα που μοιάζουν να επιπλέουν γύρω από το οπτικό σας πεδίο και να κινούνται πιο γρήγορα όταν κουνάτε τα μάτια σας.

Καθώς εξελίσσεται η αποκόλληση του υαλοειδούς τα μυγάκια μπορεί να αυξηθούν ή μπορεί να συνοδεύονται από λάμψεις φωτός (σαν αστραπή) στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αποκόλλησης του υαλοειδούς σώματος;

Ο μόνος τρόπος για να γίνει η διάγνωση είναι η εξέταση με διαστολή της κόρης και η βυθοσκόπηση.

Τι κίνδυνο έχει η αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος για την όραση;

Παρά το γεγονός ότι η αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος δεν απειλεί την όραση, ενδέχεται σε κάποια σημεία η έλξη των ινών του υαλοειδούς στον αμφιβληστροειδή χίτώνα να είναι τόσο δυνατή ώστε να τον σχίσει και να δημιουργηθεί μια ρωγμή αμφιβληστροειδούς ή ακόμα και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Και οι δύο αυτές καταστάσεις απειλούν την όραση και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως. Η ρωγμή αντιμετωπίζεται με εφαρμογή θερμικού laser ώστε να περιχαρακωθεί ενώ η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, τις περισσότερες φορές, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Για το λόγο αυτό, όταν κάποιος παρατηρεί μια ξαφνική αύξηση στα μυγάκια ή λάμψεις φωτός θα πρέπει να εξετάζεται απο οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατό.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ  Demo  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΒΑΡΗ
Οφθαλμολογικό Ιατρείο


Αναγυρούντος 47 & Γαυρίου 3
1ος όροφος - (έναντι Σκλαβενίτη)
Τηλ.: 210 8970540
Κινητό: 6947 300531
FAX: 210 8970554
ΤΚ 19400

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Συνεργαζόμενο Ιατρείο


Λ.Κηφισίας 49
5ος όροφος
(δίπλα από ξενοδοχείο President)
Για Ραντεβού: 6947 300531

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Οφθαλμολογικό Διαγνωστικό Κέντρο "Eye Diagnosis"

Λ. Κηφισίας 326 & Π. Καλαμά
4ος όροφος
(Έναντι νοσοκομείου "Υγεία")
Για Ραντεβού: 210 6800 610