ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

Ο κερατόκωνος είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσος του ματιού που προκαλεί λέπτυνση του κερατοειδούς, δηλαδή της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού. Αποτέλεσμα της λέπτυνσης αυτής είναι η αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς από σφαιρικό σε κωνικό. Η αλλαγή αυτή συνοδεύεται από την εμφάνιση ανώμαλου αστιγματισμού και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της όρασης.

 

1 2

 

Πότε εμφανίζεται;
Συνήθως εμφανίζεται στη 2η-3η δεκαετία της ζωής και μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δυο μάτια.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;
Στα αρχικά στάδια είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή η εξέλιξη είναι βραδεία. Οι ασθενείς με κερατόκωνο συνήθως έχουν αλλαγή της συνταγογράφησης των γυαλιών τους κάθε φορά που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους.
Καθώς εξελίσσεται τα συμπτώματα που προκαλεί είναι προοδευτικά αυξανόμενη μυωπία, αυξανόμενος και ανώμαλος αστιγματισμός, θόλωση της όρασης, δυσανεξία στο φως.

Τι προκαλεί τον κερατόκωνο;
Προδιαθεσικοί παράγοντες για τη δημιουργία κερατόκωνου είναι η κληρονομικότητα, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το τρίψιμο των ματιών, κακή εφαρμογή φακών επαφής, ο χρόνιος ερεθισμός του ματιού και η ατοπική δερματίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Η επιβεβαίωση της διάγνωσης του κερατόκωνου γίνεται με μια ειδική εξέταση, που ονομάζεται τοπογραφία του κερατοειδούς.

3

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε ελαφριές μορφές κερατόκωνου, η συνταγογράφηση γυαλιών ή μαλακών φακών επαφής είναι αρκετή. Όταν εξελίσσεται και ο κερατοειδής λεπταίνει και αλλάζει σχήμα αυτά δεν είναι αρκετά. Κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή σκληρών φακών επαφής, οι οποίοι πιέζουν τον κερατοειδή και ομαλοποιούν μέχρι κάποιο βαθμό το σχήμα του.

Σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου προσφέρει μια σχετικά καινούργια θεραπεία, η διασύνδεση κολλαγόνου (Crosslinking). Η διασύνδεση κολλαγόνου σταθεροποιεί τον κερατοειδή και αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την διακοπή της εξέλιξης της νόσου.

Μια ακόμα σύγχρονη θεραπεία για τη μείωση της μυωπίας και του αστιγματισμού στους κερατοκωνικούς ασθενείς είναι η ένθεση ειδικών δακτυλίων στον κερατοειδή ( corneal rings ) με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι δακτύλιοι αυτοί εισάγονται στην περιφέρεια του κερατοειδούς με αποτέλεσμα την επιπέδωση του, η οποία οδηγεί σε πιο ευκρινή όραση.

Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις, η μεγάλη λέπτυνση του κερατοειδούς οδηγεί σε μόνιμο θάμβος της όρασης και στις περιπτώσεις αυτές η μόνη λύση για την αποκατάσταση της όρασης είναι η μεταμόσχευση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ  Demo  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΒΑΡΗ
Οφθαλμολογικό Ιατρείο


Αναγυρούντος 47 & Γαυρίου 3
1ος όροφος - (έναντι Σκλαβενίτη)
Τηλ.: 210 8970540
Κινητό: 6947 300531
FAX: 210 8970554
ΤΚ 19400

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Συνεργαζόμενο Ιατρείο


Λ.Κηφισίας 49
5ος όροφος
(δίπλα από ξενοδοχείο President)
Για Ραντεβού: 6947 300531

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Οφθαλμολογικό Διαγνωστικό Κέντρο "Eye Diagnosis"

Λ. Κηφισίας 326 & Π. Καλαμά
4ος όροφος
(Έναντι νοσοκομείου "Υγεία")
Για Ραντεβού: 210 6800 610