ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση και αποτελεί μια από τις πιο επείγουσες καταστάσεις στην Οφθαλμολογία. Παρουσιάζεται όταν ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, το «φίλμ» του ματιού, αποκολλάται από τους υποκείμενους ιστούς και συγκεκριμένα τον χοριοειδή, όπως αποκολλάται μια ταπετσαρία από ένα τοίχο. Χωρίς άμεση αντιμετώπιση, τις περισσότερες φορές, η αποκόλληση επεκτείνεται σιγά σιγά και στον υπόλοιπο αμφιβληστροειδή και οδηγεί σε μόνιμη τύφλωση.


ΤΥΠΟΙ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΙΤΙΑ


Ρηγματογενής αποκόλληση: το αίτιο είναι η ύπαρξη ρωγμής στον αμφιβληστροειδή μέσα απο την οποία περνάει το ρευστοποιημένο υαλοειδές και υγρό και αρχίζει να αποκολλά τον αμφιβληστροειδή. Συμβαίνει πιο συχνά σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, όταν κατά την αποκόλληση του υαλοειδούς δημιουργούνται ρωγμές στον αμφιβληστροειδή.
Εξιδρωματική αποκόλληση: οφείλεται στη συλλογή υγρού που παράγεται σε διαφορες παθολογικές καταστάσεις (φλεγμονές, όγκοι, αγγειακές παθήσεις).
Ελκτική αποκόλληση: οφείλεται σε έλξεις που αναπτύσσονται επί του αμφιβληστροειδούς από ίνωση, μεμβράνες ή το υαλοειδές. Συχνή σε διαβητικά άτομα, με παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

ΠΟΣΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ;

  • Ο κίνδυνος αποκόλλησης σε κατά τα άλλα φυσιολογικά μάτια είναι περίπου 5 στις 100.000 το χρόνο. Η αποκόλληση είναι πιο συχνή σε μέσης ηλικίας άτομα ή σε μεγαλύτερους σε ηλικία, με ποσοστά περίπου 20 στις 100.000 το χρόνο.
  • Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι πιο συχνή σε υψηλή μυωπία (πάνω από 5-6 διοπτρίες) λόγω μεγαλύτερου αξονικού μήκους των οφθαλμών αυτών και της λέπτυνσης του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ζωής αυξάνει σε 1 προς 20. Η μυωπία συνδέεται με το 67% των αποκολλήσεων και αφορά συνήθως νεότερους ασθενείς.
  • Επίσης, η χειρουργική του καταρράκτη μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση, ειδικά σε χειρουργεία που έχει επισυμβεί κάποια επιπλοκή. Ο κίνδυνος αυξάνει από 5-16 στα 1000 χειρουργεία καταρράκτη με ιδιαίτερη αύξηση κατά 7% στους υψηλά μυωπικούς ασθενείς.
  • Τα τραύματα που αφορούν την περιοχή του οφθαλμού μπορούν να αποτελέσουν αιτία για ρωγμές με συνέπεια την αποκόλληση.
  • Τέλος, η ελκτικές αποκολλήσεις συνδέονται κυρίως με την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και την νεοαγγείωση που προκαλεί στις προχωρημένες μορφές.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΦ/ΔΟΥΣ;

1. Φωτοψίες: δηλ. σπινθηρισμοί, λάμψεις, αστραπές.
2. "Μυγάκια": είναι κινούμενες θολερότητες του υαλοειδούς που μπορεί ωστόσο να έχουν την μορφή ιστού αράχνης ή δακτυλίου ή ακανόνιστων σχημάτων.
3. Διαταραχή του οπτικού πεδίου: με τη μορφή μαύρης κουρτίνας που ξεκινά απ' την περιφέρεια του οπτικού πεδίου και μπορεί να συμπεριλάβει την κεντρική όραση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ;

Η θεραπεία της αποκολλήσεως του αμφιβληστροειδούς είναι χειρουργική και αποσκοπεί στην ανατομική αποκατάσταση του οφθαλμού. Αυτό βέβαια δεν ισοδυναμεί πάντα και με αποκατάσταση της οπτικής λειτουργίας. Η τελική οπτική οξύτητα εξαρτάται από το αν η αποκόλληση συμπεριλαμβάνει και την ωχρή κηλίδα, που είναι το υπεύθυνο τμήμα του αμφιβληστροειδούς για την λεπτομερή όραση, απο τη συνολική έκταση της αποκόλλησης  καθώς και από το πόσο χρονικό διάστημα έχει μεσολαβήσει μέχρι την θεραπεία.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ  Demo  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΒΑΡΗ
Οφθαλμολογικό Ιατρείο


Αναγυρούντος 47 & Γαυρίου 3
1ος όροφος - (έναντι Σκλαβενίτη)
Τηλ.: 210 8970540
Κινητό: 6947 300531
FAX: 210 8970554
ΤΚ 19400

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Συνεργαζόμενο Ιατρείο


Λ.Κηφισίας 49
5ος όροφος
(δίπλα από ξενοδοχείο President)
Για Ραντεβού: 6947 300531

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Οφθαλμολογικό Διαγνωστικό Κέντρο "Eye Diagnosis"

Λ. Κηφισίας 326 & Π. Καλαμά
4ος όροφος
(Έναντι νοσοκομείου "Υγεία")
Για Ραντεβού: 210 6800 610