Συμβουλές φροντίδας ματιών για τις διακοπές

Τα έκτακτα περιστατικά στα μάτια μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικά, ειδικά όταν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι.

Τα έκτακτα περιστατικά στα μάτια μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικά, ειδικά όταν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι. Τυχόν ατυχήματα ή τραυματισμοί μπορεί να δυσκολέψουν την πλοήγηση σας σε μια νέα πόλη και την ξέγνοιαστη ροή των διακοπών σας.

Πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση διότι ορισμένες καταστάσεις μπορεί να μην είναι τόσο αθώες και να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια όρασης, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

ΠΡΕΠΕΙ: Να έχετε πάντα ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών οράσεως.

Εάν φοράτε γυαλιά οράσεως, να έχετε πάντα δύο ζευγάρια σε κάθε ταξίδι! Το ίδιο ισχύει εάν φοράτε φακούς επαφής, να έχετε πάντα ένα επιπλέον ζευγάρι μαζί σας αλλά και ένα ζευγάρι γυαλιών σε περίπτωση που αναγκαστείτε να σταματήσετε τη χρήση φακών.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ: Να περιμένετε για να επισκεφθείτε οφθαλμίατρο όταν γυρίσετε από τις διακοπές.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό, μην περιμένετε μέχρι να φτάσετε στο σπίτι για να δείτε έναν οφθαλμίατρο. Η άμεση αντιμετώπιση μικρών προβλημάτων τα διατηρεί μικρά και πιο εύκολα στην αντιμετώπιση.

ΠΡΕΠΕΙ: Να είστε προετοιμασμένοι για το αεροπλάνο.

Τα μάτια όλων ξεραίνονται στα αεροπλάνα. Βγάλτε τους φακούς επαφής, εάν πρόκειται να κοιμηθείτε για αρκετές ώρες και να έχετε πάντα μαζί σας λιπαντικές σταγόνες για να διατηρείτε τα μάτια σας ενυδατωμένα.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ: Να χρησιμοποιείτε νερό για τον καθαρισμό των φακών επαφής.

Πάντα να ταξιδεύετε με τη θήκη φακών επαφής σας στην τσάντα και με δύο μπουκαλάκια (σε ταξιδιωτικό μέγεθος) διαλύματος φακών επαφής. Σε περίπτωση που ανοίξει το ένα μπουκάλι και χυθεί, να έχετε ένα εφεδρικό για ασφάλεια. Εάν αισθανθείτε τα μάτια σας κουρασμένα ή ερεθισμένα, βγάλτε τους φακούς επαφής και τοποθετήστε τους σε αποστειρωμένο διάλυμα φακών επαφής στη θήκη τους. Ποτέ μην αποθηκεύετε τους φακούς σας σε νερό – το νερό δεν είναι αποστειρωμένο και σε ορισμένες χώρες μπορεί να έχει ακόμη και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις.

ΠΡΕΠΕΙ: Να έχετε πάντα απόθεμα φαρμακευτικών κολλυρίων.

Εάν λαμβάνετε θεραπευτικές οφθαλμικές σταγόνες, φροντίστε να έχετε μαζί σας επιπλέον κλειστά μπουκαλάκια. Μην υποθέσετε ότι μια συνταγή μπορεί να εκτελεστεί σε ένα φαρμακείο οποιασδήποτε χώρας, δεν είναι όλες διαθέσιμες παντού. Εάν χρειάζεστε οφθαλμικές σταγόνες για αλλεργίες, γλαύκωμα ή ξηροφθαλμία, φροντίστε να έχετε μαζί σας και μια συσκευασία έξτρα!

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ: Να αγνοείτε την παραμικρή αλλαγή στην ποιότητα της όρασής σας, ακόμη και στις διακοπές.

Ακριβώς επειδή δεν πονάει δεν σημαίνει ότι δεν είναι σοβαρό. Εάν παρατηρήσετε ότι βλέπετε μυγάκια, έχετε λάμψεις και θολή όραση κατά την διάρκεια των διακοπών σας, επισκεφθείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο. Το γεγονός ότι η κατάσταση δεν συνοδεύεται από πόνο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Μην αγνοείτε ποτέ τα σημάδια, μπορείτε να προλάβετε την εξέλιξη μιας πολύ χειρότερης κατάστασης!

Επίσης, οι αλλαγές στην όραση μπορεί να αποτελούν ένδειξη άλλων προβλημάτων υγείας. Όταν ταξιδεύουμε, αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Η θολή όραση μπορεί να υποδηλώνει υπερτασική κρίση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη εκτός ελέγχου.

ΠΡΕΠΕΙ: Να απολαμβάνετε τα ταξίδια σας και τις διακοπές σας ξέγνοιαστα!!

Ανεξάρτητα από το πού πηγαίνετε, υπάρχει πάντα κάτι νέο για να δείτε και να μάθετε, οπότε φροντίστε τα μάτια σας ενώ ταξιδεύετε για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διακοπές σας χωρίς έγνοιες και άγχος.

5 Οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο

Κάποιες από τις οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον ήλιο μπορούν να αντιμετωπιστούν, ανακουφίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις που δεν είναι αναστρέψιμες.

Περισσότερα »