Laser φωτοπηξία για περιχαράκωση ρωγμής

Με τη χρήση  ειδικού laser γίνονται μικρά εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή για την περιχαράκωση διαφόρων βλαβών (ρωγμών, οπών και άλλων αλλοιώσεων του αμφιβληστροειδούς) που μπορεί να προκαλέσουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αν μείνουν χωρίς θεραπεία.

Οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατό νωρίτερα γιατί διαφορετικά ενδέχεται να περάσει υγρό (ρευστοποιημένο υαλοειδές) και να  προκαλέσει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Με την φωτοπηξία με laser (ή την κρυοθεραπεία με άζωτο) γίνονται πολλαπλές βολές, γύρω από τη ρωγμή σε 2-3 σειρές, οι οποίες μετατρέπονται σε συμφύσεις (ουλές) και έτσι «κολλάνε» ή «σφραγίζουν» τη ρωγμή, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για αποκόλληση.

Η εφαρμογή του laser συνήθως διαρκεί 10-20 λεπτά και απαιτεί πολύ καλή μυδρίαση, η οποία γίνεται με ειδικές σταγόνες που κάνουν διαστολή στη κόρη. Γίνεται σε περιβάλλον ιατρείου (όχι χειρουργείο), χωρίς να χρησιμοποιούνται βελόνες ή να γίνονται τομές, με τον ασθενή καθιστό. Η δράση του laser είναι προοδευτική και όχι άμεση. Χρειάζεται 4-5 μέρες για να αρχίσει να “κολλάει” η ρωγμή  και το μέγιστο της δράσης επιτυγχάνεται μετά από 20 μέρες. Για το λόγο αυτό συνιστάται αυτό η αποφυγή άρσης βάρους, οι απότομες κινήσεις και τα σκυψίματα για 20-30 μέρες.