Διασύνδεση κολλαγόνου

(cross-linking) σε κερατοκώνο

Τι είναι η διασύνδεση κολλαγόνου;

Σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου προσφέρει μια σχετικά καινούργια θεραπεία, η διασύνδεση κολλαγόνου (Crosslinking). Η διασύνδεση κολλαγόνου σταθεροποιεί τον κερατοειδή και αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την διακοπή της εξέλιξης της νόσου και την αποφυγή της μεταμόσχευσης. Στους ασθενείς με κερατόκωνο, ο κερατοειδής λεπταίνει με την πάροδο του χρόνου και αρχίζει να δημιουργεί μια κωνική προβολή προς τα έξω που προκαλεί παραμόρφωση και θόλωση στην όραση.

Κατά τη διασύνδεση κολλαγόνου ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί σταγόνες ριβοφλαβίνης στον κερατοειδή και στη συνέχεια ακτινοβολεί με  UV φως για κάποιο χρονικό διάστημα τον ιστό που έχει εμποτιστεί με τη ριβοφλαβίνη. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί νέους και πιο ισχυρούς δεσμούς στις κολλαγόνες ίνες του κεραοτειδή με αποτέλεσμα να τον κάνει πιο σκληρό και πιο ισχυρό.

Ποιοί είναι υποψήφιοι για διασύνδεση κολλαγόνου;

Η διασύνδεση κολλαγόνου (cross-linking) δουλεύει καλύτερα στα αρχικά στάδια του κερατόκωνου και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για υποτροπή. Δεν μπορεί ωστόσο να αναστρέψει τις βλάβες που προκαλούνται στοκ κερατοειδή στα προχωρημένα στάδια της νόσου – για το λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Πως επηρεάζεται η όραση από τη διασύνδεση κολλαγόνου (Cross-Linking);

Το αρχικό διάστημα μετά την επέμβαση η όραση είναι λίγο θολή και μπορεί να επιδεινωθεί για τους πρώτους μήνες. Υπάρχει ευαισθησία και δυσκολία στο φως. Μετά το πρώτο εξάμηνο σε αρκετούς ασθενείς παρατηρείται βελτίωση και σταθεροποίηση της όρασης καθώς ο κερατοειδής γίνεται πιο ισχυρός και έχει λιγότερη παραμόρφωση. Επίσης, λόγω της αλλαγής του σχήματος του κερατοειδή μετά το αρχικό διάστημα απαιτείται διόρθωση των γυαλιών και των φακών επαφής.

Υπάρχουν επιπλοκές από τη διασύνδεση κολλαγόνου;

Όπως και σε  όλες τις επεμβάσεις μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές, όπως:

  • Μόλυνση
  • Πόνος και οίδημα
  • Βλάβη στον κερατοειδή και το επιθήλιο
  • θολή ή μειωμένη ποιότητα όρασης

Ευτυχώς, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και τα αποτελέσματα της επέμβασης αυτής εξαιρετικά.