Είναι μία συχνή πάθηση των βλεφάρων, που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων και η οποία έχει ενοχλητικά χρόνια συμπτώματα και προδιαθέτει στην εμφάνιση και άλλων οφθαλμικών παθήσεων. 

Χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη φαγούρα, κοκκίνισμα και σημαντικό ερεθισμό  στα βλεφαρικά χείλη και προσβάλλει συνήθως και τα δύο μάτια. Συνοδεύεται από ρυπαρά εκκρίματα στις βλεφαρίδες, απολέπιση στα βλεφαρικά χείλη σαν πιτυρίδα και σχηματισμό κρούστας. Σε μακροχρόνιες φλεγμονές μπορεί να έχουμε απώλεια βλεφαρίδων και να εμφανίζονται τακτικά χαλάζια ή κριθαράκια.  

Οι συχνότερες αιτίες είναι τα διάφορα μικρόβια (συνήθως σταφυλόκοκκοι), οι αλλεργίες, η αυξημένη έκκριση σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων ή o  ανεπαρκής καθαρισμός των βλεφάρων. 

Υπάρχουν 3 κυρίως τύποι βλεφαρίτιδας: 

  1. Η πρόσθια μικροβιακή, που προσβάλλει συνήθως νέα άτομα, έχει κολλώδεις εκκρίσεις και κατά το πρωινό ξύπνημα τα βλέφαρα είναι συνήθως κολλημένα
  2. Η πρόσθια σμηγματορροϊκή (σαν πιτυρίδα), που προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες και μπορεί να συνυπάρχει με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του προσώπου ή του τριχωτού της κεφαλής
  3. Η οπίσθια βλεφαρίτιδα, που οφείλεται σε δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών αδένων, χαρακτηρίζεται από χρόνιο ερεθισμό των βλεφάρων, ξηροφθαλμία και μπορεί να συνυπάρχει με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Η θεραπεία είναι τοπική αλλά και γενική, ανάλογα με την αιτία. Σε όλες τις μορφές σημαντικό ρόλο παίζει η καλή υγιεινή των βλεφάρων.