Φακοί επαφής

Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων και την αποφυγή της χρήσης γυαλιών. Οι αισθητικοί λόγοι και η ελευθερία κινήσεων είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των φακών έναντι των γυαλιών. Επιπρόσθετα, οι φακοί επαφής επηρεάζονται λιγότερο από τον βροχερό καιρό, δεν δημιουργείται ποτέ ατμός πάνω τους, παρέχουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο και δεν αλλάζουν το μέγεθος των ματιών. Είναι πιο κατάλληλοι για τις αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, σε κάποιες οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο κερατόκωνος προσφέρουν καλύτερη ποιότητα όρασης λόγω της ομαλοποίησης του σχήματος του κερατοειδή.

Τα πρώτα σχέδια για τους φακούς επαφής δημιουργήθηκαν από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 1508.

1508 Ο Leonardo da Vinci σχηματοποιεί το μηχανισμό διόρθωσης των σφαλμάτων του κερατοειδούς, δηλαδή την αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η λειτουργία των φακών επαφής.

1823 Ο Βρετανός αστρονόμος Sir John Herschel συλλαμβάνει το σχεδιασμό ενός πρακτικού φακού επαφής

1887 Ο πρώτος φακός επαφής κατασκευάζεται από γυαλί, σχεδιασμένος για να καλύψει ολόκληρο το μάτι

1939 Για πρώτη φορά κατασκευάζονται φακοί επαφής από πλαστικό

1948 Οι πρώτοι φακοί επαφής που καλύπτουν μόνο τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού

1971 Παρουσίαση των μαλακών φακών επαφής

1978 Παρουσίαση των GP φακών επαφής

1981 Έγκριση από το FDA των νέων μαλακών φακών επαφής για χρήση και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

1986 Οι φακοί επαφής Day & Night γίνονται διαθέσιμοι στο εμπόριο.

1987 Παρουσίαση της χρήσης μαλακών φακών επαφής

1996 Παρουσίαση των ημερήσιων μαλακών φακών.

2002 Παρουσίαση για πρώτη φορά στην αγορά φακών από υδρογέλη σιλικόνης.

2002 Η ορθοκερατολογία παίρνει έγκριση από το FDA.

2010 Παρουσίαση των customized φακών επαφής

Είδη φακών επαφής
Τύποι ως προς το υλικό

Υπάρχουν δύο τύποι φακών επαφής:

  • Οι μαλακοί φακοί επαφής

Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι οι πιο συνηθισμένοι στην σύγχρονη εποχή. Είναι πολύ άνετοι, συνηθίζονται στο μάτι από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αθλήματα χωρίς να υπάρχει ο φόβος που υπάρχει με τα γυαλιά. Με τους φακούς αυτούς συνδυάζεται η διαθλαστική διόρθωση με αλλαγή του χρώματος.των ματιών.

Αν ο χρήστης λαμβάνει κάποια οφθαλμολογική φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται προσοχή γιατί κάποιες ουσίες απορροφώνται από τους φακούς επαφής, δεσμεύονται πάνω τους και μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη θόλωση στο φακό. Επίσης, προσοχή χρειάζεται σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές της δακρυϊκής στιβάδας και ξηροφθαλμία καθώς η υπερβολική και πολύωρη χρήση φακών επαφής μπορεί να επιδεινώσει τις παραπάνω καταστάσεις.

  • Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής

Οι ημίσκληροι φακοί επαφής πλέον δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά, κυρίως λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την προσαρμογή τους. Διαρκούν περισσότερο από τους μαλακούς, δεν απορροφούν νερό, επιτρέπουν περισσότερο οξυγόνο να περνά στο μάτι και ταυτόχρονα μπορούν να συνδυαστούν με σχεδόν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Τύποι ως προς τη διάρκεια χρήσης

Σε σχέση με την διάρκειά του, υπάρχουν 4 τύποι φακών επαφής:

Ημερήσιοι

Κάθε φακός χρησιμοποιείται για μια μέρα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κακή υγιεινή της θήκης των φακών αλλά και τα υγρά καθαρισμού. Είναι λίγο πιο ακριβοί απο την επόμενη κατηγορία. Ιδανικοί για όσους κάνουν περιστασιακή χρήση των φακών επαφής (π.χ. όταν αθλούνται, στη θάλασσα, σε ταξίδια κτλ).

Εβδομαδιαίας – 15μερης – Μηνιαίας αντικατάστασης

Οι φακοί αυτοί έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, η οποία υπολογίζεται από τη μέρα που ανοιγεται η συσκευασία. Κάθε βράδυ πρέπει να καθαρίζονται και να τοποθετούνται στη θήκη τους με ειδικό υγρό.

Ετήσιοι

Πρόκειται για φακούς μακράς διάρκειας. Οι ετήσιοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 360 ημέρες από την ώρα που ανοίγονται. Υπάρχουν παραλλαγές όπως οι 2ετής και αυτοί που διαρκούν 1,5 χρόνο ή και 6 μήνες. Λόγω της μακροχρόνιας χρήσης ο καθαρισμός και η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κατηγορία αυτή.

Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για το ποια κατηγορία είναι καλύτερη για την περίπτωσή σας, ανάλογα με την κατάσταση των οφθαλμών σας, τις συνήθειές σας και τις προσδοκίες σας.

Κατηγορίες ανάλογα με το διαθλαστικό πρόβλημα

  • Μυωπικοί-Υπερμετρωπικοί: Για τη διόρθωση της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας αντίστοιχα.
  • Τορικοί: Για διόρθωση και του αστιγματισμού
  • Πρεσβυωπικοί: Χρησιμοποιούνται κατά την τεχνική του monovision, όπου το ένα μάτι διορθώνεται για κοντά και το άλλο για μακριά.
  • Πολυεστιακοί: Για ταυτόχρονη διόρθωση της πρεσβυωπίας και της μυωπίας/υπερμετρωπίας.
  • Για κερατόκωνο: Η εφαρμογή φακών επαφής σε ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο είναι πολύ απαιτητική και χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ημίσκληροι (το πιο σύνηθες) ή και μαλακοί-ημίσκληροι ταυτόχρονα (όταν είναι μαλακοί γύρω και σκληροί στη μέση βοηθώντας στην άνεση και στη βελτίωση της ποιότητας της όρασης).

Άλλες κατηγορίες

  • Έγχρωμοι: Με χρώμα για αισθητικούς/κοσμητικούς λόγους, δηλαδή για την αλλαγή του χρώματος των ματιών.
  • Ελαφρώς έγχρωμοι: Δεν αλλάζει το χρώμα των ματιών, αλλά εντοπίζονται πιο εύκολα εάν πέσουν και χαθούν. Χρησιμοποιούνται σε άτομα με πολύ μεγάλους βαθμούς και μειωμένη όραση.
  • Με μαύρη βαφή: για άτομα με ανιριδία και έντονη φωτοφοβία
  • Με σχέδια ή tattoo
eye-G_1

9 «ΧΡΥΣΟΙ» ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΣΑΣ

Οι φακοί επαφής είναι μια πολύ πρακτική, εύκολη, αποτελεσματική μέθοδος για να λύσετε το πρόβλημα της όρασης σας και να δείτε τη ζωή καθαρά και έντονα. Ωστόσο, η απροσεξία και η έλλειψη φροντίδας των φακών επαφής μπορεί να είναι το αίτιο μιας βλάβης στο μάτι σας. Η βλάβη αυτή, μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και μη αναστρέψιμη. Ακολουθώντας αυτούς τους εννια κανόνες, μπορείτε να διατηρείτε τους φακούς επαφής σας σε άριστη κατάσταση και τα μάτια σας υγιή και ασφαλή έναντι της απειλής των ασθενειών και τραυματισμών.

Κανόνας # 1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τους σωστούς φακούς επαφής για τα μάτια σας. Μην παραγγείλετε φακούς χωρίς να κάνετε ένα πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Ο οφθαλμίατρoς σας θα μετρήσει τους βαθμούς, τις διαστάσεις και την καμπυλότητα των φακών επαφής για τα μάτια σας και θα ελέγξει αν τυχόν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα που να αποτελεί αντένδειξη για τη χρήση φακών. Επίσης, μετά την εφαρμογή θα ελέγξει αν «κάθεται» καλά στο μάτι σας ή αν η εφαρμογή είναι πολύ σφιχτή ή πολύ χαλαρή και χρειάζεται αλλαγή. Η σωστή παραγγελία των φακών επαφής είναι το πρώτο βήμα για την προστασία των ματιών σας.

Κανόνας # 2. Πλύνετε τα χέρια σας πριν πιάσετε τους φακούς σας, και καθαρίστε τους με το κατάλληλο υγρό καθαρισμού κάθε φορά πριν τους βάλετε και κάθε φορά αφού τους βγάλετε και πριν τους τοποθετήσετε στη θήκη.

Κανόνας # 3. Η θήκη των φακών επαφής πρέπει να αλλάζετε συχνά. Αντικαταστήστε περίπτωση επαφής σας φακό συχνά. Η επαφή με το διάλυμα καθαρισμού και τον αέρα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση μικροοργανισμών και ιζημάτων που είναι αόρατα στο γυμνό μάτι. Πάντα να καθαρίζετε καλά τη θήκη και να την αλλάζετε κάθε λίγους μήνες για μεγαλύτερη ασφάλεια. Πάντα να βάζετε τον δεξιό φακό στη δεξιά θέση και τον αριστερό στην αριστερή, ακόμα και αν είναι ακριβώς ίδιοι.

Κανόνας # 4. Προσοχή στα υγρά καθαρισμού. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε υγρό που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του ή υγρό το οποίο δεν είναι κατάλληλο για τον τύπο φακών που χρησιμοποιείτε. Μην ξαναβάζετε τους φακούς στο υγρό που έχει μείνει στη θήκη από την προηγούμενη χρήση. Κάθε φορά πρέπει να αδειάζετε και να καθαρίζετε τη θήκη και να την ξαναγεμίζετε με καινούργιο υγρό.

Κανόνας # 5. Να προσέχετε να μην αφήνετε τους φακούς σας να στεγνώσουν. Αν στεγνώσουν θα γίνουν πιο σκληροί, θα χάσουν την ελαστικότητά τους και θα είναι άχρηστοι. Όταν δεν τους φοράτε πρέπει να διατηρούνται μέσα στο ειδικό διάλυμα.

Κανόνας # 6. Ποτέ μη φοράτε τους φακούς επαφής πέρα από χρονικό διάστημα που υποδεικνύει ο κατασκευαστής. Ακόμα και αν αισθάνεστε ότι δεν έχουν πάθει τίποτα και ότι θα μπορούσατε να συνεχίσετε να τους φοράτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να τους αλλάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες (π.χ. οι μηνιαίοι αλλάζουν στις 30 ημέρες και όχι όταν αρχίσουν να «κόβουν» τα μάτια).

Κανόνας # 7. Αποφύγετε την έκθεση στον καπνό και άλλες ερεθιστικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν δυσανεξία στους φακούς σας ή να εντείνουν την ξηροφθαλμία. Αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής σε πισίνες, χαμάμ, υδρομασάζ και σάουνες.

Κανόνας # 8. Αν αισθάνεστε πόνο ή ερεθισμό ενώ φοράτε τους φακούς, πρέπει να τους βγάλετε αμέσως και να τους καθαρίσετε πριν προσπαθήσετε ξανά. Αν ο ερεθισμός επιμένει, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.

Κανόνας # 9. Κατά γενικό κανόνα, είναι ανθυγιεινό να κοιμάστε με τους φακούς επαφής σας. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό, αντίθετα με όσα προτείνουν  οι κατασκευαστές.