Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις

Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις είναι μια μέθοδος χορήγησης φαρμάκων μέσα στον οφθαλμό. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ συχνές λόγω των πολλών καινούργιων φαρμάκων που είναι πλέον διαθέσιμα για πολλές παθήσεις. Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία νόσων του αμφιβληστροειδούς, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οίδημα της ωχράς κηλίδας, η απόφραξη της αμφιβληστροειδικής φλέβας καθώς και οφθαλμικές φλεγμονές και λοιμώξεις, όπως η ενδοφθαλμίτιδα. Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια της όρασης και πρέπει να θεραπεύονται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Φάρμακα όπως οι παράγοντες κατά της νεοαγγείωσης (Eylea, Lucentis, Avastin), τα κορτικοστεροειδή, όπως η τριαμσινολόνη, χορηγούνται με ένεση απευθείας στο μάτι για να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου και σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως εαν έχει γίνει έγκαιρη διάγνωση) να βελτιώσουν την όραση.

Οι Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη θεραπεία της υγρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία, αν και λιγότερο συχνή από την ξηρά μορφή, ευθύνεται για περισσότερο από το 90% της τύφλωσης που προκαλείται από την ασθένεια αυτή.

Οι ενέσεις αυτές γίνονται στη κλινική ή στο ιατρείο του οφθαλμιάτρου σας, με τη χρήση μόνο τοπικής αναισθησίας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται αναισθητικές οφθαλμικές σταγόνες που μουδιάζουν το μάτι και στη συνέχεια, με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα καθαρίζεται τοπικά η περιοχή. Το φάρμακο κατόπιν ενίεται κατευθείαν μέσα στο μάτι. Οι ασθενείς δεν αισθάνωνται πόνο, αλλά μια μικρή στιγμιαία πίεση στο μάτι. Οι ενέσεις αυτές αρχικά χορηγούνται μία φορά τον μήνα, εκτός από την έγχυση αντιβιοτικών επί ενδοφθαλμίτιδας, όπου επαναλαμβάνονται νωρίτερα.

Οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν τσούξιμο ή φαγούρα μετά την ένεση. Μερικές φορές, στο σημείο οπού γίνεται η ένεση μπορεί να παρουσιαστεί μια μικρή αιμορραγία του επιπεφυκότα. Δεν έχει κανένα κίνδυνο ή σημασία για το αποτέλεσμα της θεραπείας και – όπως μια μικρή μελανιά – θα εξαφανιστεί σε λίγες μέρες. Πιο σπάνια, μετά την ένεση μπορεί να παρουσιαστέι αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και ήπια φλεγμονή του οφθαλμού. Αυτές οι παρενέργειες τυπικά υποχωρούν απο μόνες τους ή με τη βοήθεια οφθαλμικών σταγόνων. Οι πιο σπάνιες επιπλοκές από ενέσεις είναι η μόλυνση, η αιμορραγία στο μάτι, αποκόλληση ή ρωγμή αμφιβληστροειδούς και ο σχηματισμός καταρράκτη.

 

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να προγραμματίσετε μια συνάντηση.