Οπτική τομογραφία συνοχής - OCT

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη απεικονιστική εξέταση στην Οφθαλμολογία. Οι εικόνες που προσφέρει η Οπτική Τομογραφία Συνοχής ή OCT είναι πολύ υψηλής ανάλυσης, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και έχει εφαρμογή σε πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως η διαβητική αμφ/πάθεια, οπές ωχράς κηλίδας, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα, επαμφιβληστροειδικές μεμβράνες, οιδήματα αμφιβληστροειδούς, αποφράξεις αγγείων κτλ. Επιτρέπει τη λήψη τομογραφιών στις διάφορες δομές του οφθαλμού, όπως γίνεται κατά τις αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες. Η αρχή λειτουργίας της μοιάζει με αυτή των υπερήχων, με τη διαφορά οτι χρησιμοποιεί μονοχρωματική δέσμη φωτός. Συνεπώς δεν έχει καθόλου βλαβερή ακτινοβολία για τον ασθενή.

Ο οφθαλμιατρός έχει τη δυνατότητα να μετρήσει τις διάφορες δομές και να τις συγκρίνει με τις φυσιολογικές τιμές του υγιούς πληθυσμού ή με παλαιότερες εξετάσεις του ίδιου ασθενή για να αξιολογήσει την εξέλιξη της νόσου και την αποτελεσματικότητα των διαφόρων θεραπειών.

Είναι μια γρήγορη, ανώδυνη, μη επεμβατική και άνετη εξέταση για τον ασθενή που έχει φέρει πραγματική επανάσταση στο χώρο της οφθαλμολογίας προσφέροντας νέες γνώσεις για πολλές παθήσεις.