Εγκυμοσύνη & οφθαλμός

Η εγκυμοσύνη και οι μεγάλες αλλαγές που επιφέρει στον οργανισμό της γυναίκας ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις και στους οφθαλμούς.

Ορισμένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι:

ΜΕΙΩΣΗ – ΘΑΜΒΟΣ ΟΡΑΣΗΣ 

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες:

Λόγω ορμονικών διαταραχών. Τις περισσότερες φορές είναι παροδικές και η διάθλαση επανέρχεται στο κανονικό λίγο καιρό μετά την γέννα. Τις περισσότερες φορές περιμένουμε 1-2 μήνες πριν αλλάξουμε γυαλιά εκτός αν οι συνθήκες ζωής και εργασίας της μητέρας το απαιτούν. Σταθεροποίηση των βαθμών γίνεται μετά από 3-4 μήνες μετά από τη διακοπή του θηλασμού.

Υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια (Προεκλαμπτική/εκλαμπτική). Συνήθως συμβαίνει μετά την 20η εβδομάδα της κύησης. Η βαρύτητα της αμφιβληστροειδοπάθειας σχετίζεται με τη θνητότητα του εμβρύου και πιθανώς με τον κίνδυνο καταστροφής στους νεφρούς της μητέρας. Επί πολύ βαριάς αμφ/πάθειας πρέπει να γίνεται η σκέψη επιτέλεσης πρόωρης γέννας ή και διακοπής της. Μερικές φορές τα κλινικά σημεία είναι αναστρέψιμα όταν ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μπορεί να παρατηρηθεί απότομη επιδείνωση κατά τη διάρκεια της κύησης και χρειάζεται πολύ συχνή παρακολούθηση. Επί παραγωγικής διαβητικής αμφ/πάθειας, συνιστάται καισαρική τομή, επειδή η δοκιμασία valsalva την ώρα της γέννας μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία υαλώδους.

Κεντρική ορώδης ωχροπάθεια

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Συνήθως εξιδρωματικού τύπου και υποστρέφει μερικές εβδομάδες μετά την γέννα. Έχει καλή πρόγνωση και δεν απαιτεί θεραπεία.

  • ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ  

Πολλές φορές συστήνεται η διακοπή της χρήσης τους

  • ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ /ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Απαιτείται διερεύνηση διότι μπορεί να υποκρύπτουν πολύ σοβαρές καταστάσεις (αδένωμα υπόφυσης, ψευδοόγκος παρεγκεφαλίδας, προεκλαμψία-εκλαμψία)

  • ΥΨΗΛΗ ΜΥΩΠΙΑ

Οι γυναίκες με υψηλή μυωπία πρέπει να υποβάλλονται σε βυθοσκόπηση με μυδρίαση αμφοτέρων των οφθαλμών για διαπίστωση τυχόν εκφυλιστικών βλαβών του βυθού του οφθαλμού. Εάν υπάρχουν τέτοιες βλάβες ή ρωγμές περιχαρακώνονται με laser ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του φυσιολογικού τοκετού. Σε ελάχιστες γυναίκες απαιτείται η διενέργεια καισαρικής τομής κατά την γέννα, λόγω οφθαλμικών προβλημάτων.

  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΔΑΚΡΥΙΚΗ ΣΤΙΒΑΔΑ

Η εμφάνιση συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας (κάψιμο, τσούξιμο, δακρύρροια) είναι πολύ συχνή, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης.