Φλουοραγγειογραφία

Η  φλουοροαγγειογραφία (FA) είναι μια απεικονιστική εξέταση που γίνεται με την έγχυση  φλουορεσκεΐνης στη φλέβα και στη συνέχεια τη λήψη διαδοχικών φωτογραφιών, που απεικονίζουν την κυκλοφορία του αμφιβληστροειδούς, χάρη στο φθορισμό που εκπέμπει η ουσία αυτή όταν φωτίζεται με γαλάζιο φως (μήκος κύματος 490nm). Η φλουοροαγγειογραφία έχει ένδειξη για πολλές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς με αγγειακή συμμετοχή, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υγρή μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, φλεγμονές, όγκοι χοριοειδούς,κα.

Προετοιμασία: Θα χρειαστεί να έχετε κάποιον για να σας οδηγήσει σπίτι μετά την εξέταση γιατί η όρασή σας θα είναι θολή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας διακόψει τη λήψη ορισμένων φαρμάκων πριν από την εξέταση. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε υπερευαισθησία σε φλουορεσκεΐνη ή αν είστε έγκυος.

Τι να περιμένετε: Θα σας χορηγηθούν οφθαλμικές σταγόνες για να γίνει διαστολή της κόρης του ματιού. Το κεφάλι σας σταθεροποιείται στο μηχάνημα και ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια ειδική κάμερα για να τραβήξει φωτογραφίες. Στη συνέχεια, η χρωστική ουσία ενίεται μέσα σε μια φλέβα. Ο γιατρός σας θα παίρνει φωτογραφίες καθώς η  χρωστική ουσία ρέει μέσω των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή και στο χοριοειδή σας. Μετά από περίπου 10 λεπτά, ολοκληρώνεται η λήψη φωτογραφιών.

Η όρασή σας θα είναι θολή για αρκετές ώρες μετά την εξέταση. Τα ούρα σας θα έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα για 24 έως 48 ώρες μετά την εξέταση,  καθώς αποβάλλεται η χρωστική. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν υπερευαισθησία στη χρωστική και να νιώσουν ήπια ναυτία που υποχωρεί γρήγορα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί μια αλλεργική αντίδραση. Αυτές οι αντιδράσεις συμβαίνουν μέσα σε 15 έως 20 λεπτά μετά την ένεση και αντιμετωπίζονται συνήθως με χορήγηση αντιισταμινικών. Μετά την εξέταση παραμένετε στο γραφείο για περίπου 30 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Με τις νεότερες τεχνικές, όπως η ψηφιακή φωτογραφία, τα αποτελέσματα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Με την εισαγωγή της  OCT-αγγειογραφίας στην κλινική πράξη η χρήση της φλουοροαγγειογραφίας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η OCT-αγγειογραφία είναι μη επεμβατική και δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και αντενδείξεις. Ωστόσο, σε κάποια περιστατικά παραμένει αναντικατάστατη.

Aγγειογραφία με Ινδοκυανίνη – ICG 

Πρόκειται για απεικονιστική εξέταση που γίνεται όπως και η φλουοραγγειογραφία, με τη διαφορά ότι η ουσία που εγχύεται είναι η ινδοκυανίνη. Η εξέταση αυτή απεικονίζει καλύτερα το αγγειακό σύστημα του χοριοειδούς και είναι συμπληρωματική της FA.