Το πτερύγιο είναι μία καλοήθης υπερπλασία του επιπεφυκότα, πλούσια σε αγγειακό ιστό, η οποία έχει την τάση να επεκτείνεται  πάνω στη επιφάνεια του κερατοειδή και προς το κέντρο του. Έχει τριγωνικό σχήμα και συνήθως εντοπίζεται στη ρινική πλευρά. Αναπτύσσεται σχετικά αργά.  Όταν μεγαλώσει, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην όραση, προκαλώντας αστιγματισμό ή και θόλωση όταν προσεγγίζει το κέντρο του κερατοειδούς. 

Η αιτία που δημιουργεί το πτερύγιο δεν είναι γνωστή. Επειδή όμως εμφανίζεται συχνώτερα σε άτομα που εκτείθενται για πολλές ώρες στον ήλιο, στη σκόνη και την ξηρασία (αγρότες, ψαράδες, οικοδόμοι κ.ά.), οι παράγοντες αυτοί θεωρούνται βασικές αιτίες. 

Η θεραπεία του πτερυγίου είναι η χειρουργική αφαίρεση. Υπάρχουν αρκετές σύχρονες τεχνικές, όπως η αυτομεταμόσχευση ιστού, που μειώνουν την πιθανότητα υποτροπής, η οποία ιδίως σε νέα άτομα, είναι σχετικά συχνή. 

Προληπτικά, και ιδίως στα άτομα με αρχόμενα πτερύγια, είναι απαραίτητη η προστασία των οφθαλμών από την υπεριώδη ακτινοβολία με γυαλιά ηλίου, η ενυδάτωσή τους με λιπαντικά δάκρυα  και η αποφυγή σκόνης και ξηρού περιβάλλοντος.