Τι είναι;

Η παράλυση Bell ή αλλιώς του προσωπικού νεύρου είναι μια προσωρινή αδυναμία ή παράλυση του έβδομου κρανιακού νεύρου, το οποίο εκτείνεται από τη βάση του εγκεφάλου στην πλευρά του προσώπου, όπου οι ίνες του εξαπλώνονται και ελέγχουν τους μύες της έκφρασης του προσώπου.

Το προσωπικό νεύρο ελέγχει επίσης τις κινήσεις των βλεφάρων και του μετώπου και μεταδίδει αισθήσεις γεύσης από τα πρόσθια δύο τρίτα της γλώσσας.
Η παράλυση εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Έχει επιπτώσεις στις γυναίκες και τους άνδρες εξίσου, και είναι πιο πιθανό να συμβεί μεταξύ των ηλικιών 10 και 40 ετών.

Πως προκαλείται;

Η αιτία της παράλυσης συχνά είναι άγνωστη, αλλά η κατάσταση έχει συσχετιστεί με ορισμένους ιούς, όπως ο απλός έρπης και ο έρπης ζωστήρας.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου που έχουν εντοπιστεί περιλαμβάνουν τον διαβήτη και τη νόσο Lyme.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα είναι η παραμορφωμένη εμφάνιση της μισής πλευράς του προσώπου.

Πέρα από αυτό, περιλαμβάνει:

  • Πόνο μέσα ή πίσω από το αυτί
  • Μούδιασμα της προσβεβλημένης πλευράς του προσώπου
  • Αυξημένη ευαισθησία στους ήχους
  • Πτώση στόματος και αλλαγμένη αίσθηση γεύσης στο μισό μπροστινό μέρος της γλώσσας
  • Αδυναμία πλήρους βλεφαρισμού και κλεισίματος του ενός ματιού (προκαλώντας συχνά ξηροφθαλμία)

Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά στην παράλυση του Bell, δεν υπάρχουν άλλα νευρολογικά σημεία ή συμπτώματα.

Επίσης, τα συμπτώματα είναι συνήθως προσωρινά, με αισθητή μείωσή τους εντός τριών εβδομάδων. Ωστόσο, η πλήρης ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, με ένα ποσοστό 29% των ατόμων που έχουν προσβληθεί να έχουν κάποιο βαθμό μόνιμων συμπτωμάτων της παράλυσης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Θεραπείες που μπορεί να συνιστώνται για την παράλυση του Bell περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή ή αντιιικά φάρμακα.

Όσον αφορά τα μάτια, για να αποφευχθεί η σοβαρή ξηροφθαλμία από την παράλυση του Bell, συνιστάται από τον οφθαλμίατρό σας η συχνή χρήση τεχνητών δακρύων και οφθαλμικών λιπαντικών σταγόνων, παράλληλα με τη χρήση λιπαντικής αλοιφής (μακράς δράσης) κατά τον ύπνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί το βλέφαρο που έχει προσβληθεί να κλείσει με ταινία για να μην παραμείνει εκτεθειμένο το μάτι και να στεγνώσει ενώ κοιμάστε.

Εάν στην προκειμένη κατάσταση παραλείψετε την φροντίδα των ματιών σας, μπορεί να προκύψουν σημαντικές ενοχλήσεις στα μάτια λόγω ξηροφθαλμίας έως και έλκος του κερατοειδούς που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης.

Σε περίπτωση που εσείς ή ένα μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας για αξιολόγηση και θεραπεία ξηροφθαλμίας.

5 Οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο

Κάποιες από τις οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον ήλιο μπορούν να αντιμετωπιστούν, ανακουφίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις που δεν είναι αναστρέψιμες.

Περισσότερα »