Πώς να διαχειριστείτε την ξηροφθαλμία σας τους καλοκαιρινούς μήνες

Οι υγρές και ξέγνοιαστες μέρες του καλοκαιριού, μακριά από οθόνες, είναι συνήθως εξαιρετικές για άτομα που ταλαιπωρούνται από ξηροφθαλμία. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, εάν ο ερεθισμός, η ευαισθησία στο φως και τα προβλήματα όρασης είναι παρατεταμένα, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αισθανθείτε καλύτερα.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να στεγνώσουν τα μάτια κατά τις θερμότερες μέρες του καλοκαιριού. 

 1. Ξηρό κλίμα – Τα μέρη με χαμηλή υγρασία είναι hot spot για ξηροφθαλμία. Το σώμα σε ξηρό κλίμα παράγει λιγότερα δάκρυα, καθώς και τα δάκρυα που παράγονται εξατμίζονται πιο γρήγορα υπό αυτές τις συνθήκες.
 2. Κλιματισμός – Ο αέρας από τον κλιματισμό στο αμάξι, το σπίτι ή τη δουλειά επιδεινώνει την ξηροφθαλμία καθώς στεγνώνει έντονα τα μάτια.
 3. Καπνός και σκόνη – Τίποτα δεν λέει καλοκαίρι όπως η μυρωδιά της ψησταριάς. Αλλά ο καπνός μπορεί να ερεθίσει και να στεγνώσει τα μάτια μας. Το ίδιο βέβαια μπορεί να κάνει και η σκόνη στην ατμόσφαιρα, το σπίτι, το αυτοκίνητο ή το γραφείο.
 4. Πισίνες – Το χλώριο στις πισίνες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το δακρυϊκό φιλμ των ματιών. Καθώς επίσης και τα μικρόβια που περιέχουν οι πισίνες μπορούν να προκαλέσουν διάφορες επιμολύνσεις στα μάτια. 
  Όσον αφορά την θάλασσα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί το αλμυρό νερό είναι πολύ πιο ήπιο για τα μάτια από τις πισίνες. 
 5. Έντονο ηλιακό φως – Ο πολύς ήλιος κάνει τα δάκρυα να εξατμίζονται πιο γρήγορα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 • Να φοράτε προστατευτικά γυαλιά ηλίου! Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια όχι μόνο από τον ήλιο αλλά και από τον άνεμο και τον ξηρό αέρα.
 • Χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες! Οι ενυδατικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση των ματιών από την επιδείνωση της ξηροφθαλμίας. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν και γίνουν πιο σοβαρά, καλέστε τον οφθαλμίατρό σας!
 • Αποφύγετε την χρήση φακών επαφής στις πισίνες ή την θάλασσα χωρίς προστασία! 
  Η χρήση φακών επαφής στην πισίνα ή την θάλασσα, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η κερατίτιδα. Εάν έχετε έντονη ερυθρότητα, ενόχληση, αίσθηση πόνου, φαγούρα, ευαισθησία στο φως και θολή όραση καλέστε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας.
 • Η χρήση γυαλιών κολύμβησης στην πισίνα είναι πολύ σημαντική! Μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από το χλώριο. Το χλώριο χρησιμοποιείται στις πισίνες για να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηριών και την εξάπλωση διαφόρων ιών. Παράλληλα όμως με αυτό, το χλώριο διαταράσσει το δακρυϊκό φιλμ, το οποίο προστατεύει την επιφάνεια των ματιών μας. Χωρίς την προστασία λοιπόν μιας πλήρως λειτουργικής δακρυϊκής στιβάδας, τα μάτια εκτίθενται σε επιβλαβείς χημικές ουσίες της πισίνας και στα βακτήρια που δεν έχουν εξαλειφθεί από το χλώριο.
 • Ενυδάτωση! Προσπαθήστε να κρατάτε τον εαυτό σας συνέχεια ενυδατωμένο. 
 • Συμπλήρωμα διατροφής! Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής δακρύων. Το ιχθυέλαιο είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.
 • Ζεστές κομπρέσες! Βρέξτε μια καθαρή πετσέτα προσώπου με ζεστό νερό και βάλτε την στα μάτια σας για λίγα λεπτά (10-15λεπτά). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του ελαίου από τους αδένες των βλεφάρων (μεϊβομιανούς αδένες) και να καταπραΰνει τα ξηρά και ερεθισμένα μάτια.

Να έχετε ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού και να μην ξεχνάτε να φροντίζετε τα μάτια σας!!

5 Οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο

Κάποιες από τις οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον ήλιο μπορούν να αντιμετωπιστούν, ανακουφίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις που δεν είναι αναστρέψιμες.

Περισσότερα »