Επιστροφή στο σχολείο!

H ολοκληρωμένη εξέταση και φροντίδα των ματιών είναι απαραίτητη για την καλή απόδοση στο σχολείο και την άνεση στη διάρκεια της μελέτης

Συχνά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί υποθέτουν λανθασμένα ότι εάν ένα παιδί περάσει τον έλεγχο του σχολείου ή το τεστ που κάνουν οι παιδίατροι, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης. Το πιο κοινό πρόβλημα όρασης στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι η θολή όραση ή το διαθλαστικό σφάλμα όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός που προκαλούν θολή όραση. Ωστόσο, ένα παιδί που μπορεί να βλέπει καθαρά και να έχει όραση 10/10 μπορεί να έχει πρόβλημα όρασης που σχετίζεται με την εστίαση των ματιών, μειωμένη ταχύτητα ανάγνωσης, ασταθή προσήλωση και διαταραχές του συντονισμού των ματιών. Στην πραγματικότητα, οι παράγοντες που συντελούν στη σωστή λειτουργία της  όρασης και είναι απαραίτητοι για  την εύκολη και γρήγορη ανάγνωση και μάθηση, είναι πολυσύνθετοί.

Ο έλεγχος οπτικής οξύτητας στο σχολείο ή στον παιδίατρο ΔΕΝ αποτελεί μια ολοκληρωμένη εξέταση.

Ακόμα κι αν ένα παιδί κάνει το τεστ όρασης στο σχολείο χωρίς πρόβλημα, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

Αλλαγές στην όραση μπορεί να προκύψουν χωρίς να το παρατηρήσει το παιδί. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα όρασης, τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική  είναι η θεραπεία.

Ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής, είναι η υπερβολική έκθεση σε οθόνες (κινητά, tablets, υπολογιστές, τηλεόραση), που προκαλεί θολή όραση, πονοκεφάλους και υπερβολική κούραση στα μάτια. Τους καλοκαιρινούς μήνες το φαινόμενο αυτό εντείνεται ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στο σχολείο την πρώτη μέρα με κόκκινα, κουρασμένα μάτια και μειωμένη ταχύτητα ανάγνωσης στον πίνακα του σχολείου.

Εφόσον είναι απαραίτητο, ο οφθαλμίατρός σας θα προτείνει αγωγή, που μπορεί να περιλαμβάνει γυαλιά οράσεως, σταγόνες για τα μάτια ή άλλες συμπληρωματικές θεραπείες  για τη διόρθωση προβλημάτων όρασης.

 

Επειδή η όραση μπορεί να αλλάζει συχνά κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών και της ανάπτυξης, το παιδί θα πρέπει να υποβάλλεται σε οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο ή συχνότερα εάν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα όρασης ή άλλοι παράγοντες κινδύνου. Θα σας δώσει την ανάλογη καθοδήγηση ο οφθαλμίατρός σας.

5 Οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο

Κάποιες από τις οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον ήλιο μπορούν να αντιμετωπιστούν, ανακουφίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις που δεν είναι αναστρέψιμες.

Περισσότερα »